A színelmélet és az évszaktípusok összefüggése

Az előző posztomban olvashattál egy kis bevezetést a színekről és a színelméletről. Ma nézzük meg, hogy mindez hogyan kapcsolódik az évszaktípusokhoz.

Színelmélet: színtulajdonságok egyben/hideg, meleg, élénk, tört, világos, sötét szín csokor
A színtulajdonságok összefüggései

 

Mint említettem, a színteória egyik meghatározó alakja, Johannes Itten dolgozta ki az évszaktípus elméletet is. Megfigyelte ugyanis tanítványain, hogy művészi munkájuk során előnyben részesítik azokat az árnyalatokat, amelyek megjelennek rajtuk is – azaz hajuk, szemük és arcbőrük színeit. Kutatásai alapján csoportokba szedte az egyes színeket és az évszakokról nevezte el őket – tavaszi, nyári, őszi és téli palettáknak.

A tavaszi színek világosak, melegek és élénkek.

Színes virágcsokor a Tavaszi évszaktípus hangulatában

 

A nyári színek is világosak, ellenben hidegek és törtek.

Színes, pasztell virágcsokor a Nyári évszaktípus hangulatában

 

Az őszi színek sötétek, melegek és törtek – a tavaszi paletta sötétebb változata.

Színes virágcsokor az Őszi évszaktípus hangulatában

 

A téli színek is sötétek, de hidegek és élénkek – a nyári színek teltebb, intenzívebb verziója.

Színes, élénk virágcsokor a Téli évszaktípus hangulatában

 

Sokáig csak a filmiparban és magas rangú helyeken használták a színek erejét és hatását, illetve alkalmazták úgy, hogy az kiemelje a színésznők, színészek természetes szépségét.

A nagyközönség számára Carol Jackson velem egyidős, 1982-ben kiadott könyve, Color Me Beautiful (magyarul ennek egyik első változata a freudin Színkalauza (1994), illetve a Stíluskalauz (1997) ennek egy már bővített változata,) tette ismertté a tényt, miszerint megjelenésünket igenis befolyásolja, hogy milyen színárnyaltokat viselünk. Munkája ugyan még csak a négy évszaktípust mutatta be, mégis nők milliónak életét változtatta meg.

Kihangsúlyozta továbbá, hogy szinte mindegyik színt viselhetjük, a lényeg az, hogy a megfelelő árnyalatot válasszuk.

 

És miért is érdemes tudni, hogy melyek a hozzánk illő legszebb színek?

Ha a megfelelő árnyalatokat viseljük, amelyek harmonizálnak szemünk, haj és bőrszínünk összhatásával, akkor a tekintetünk felragyog, bőrünk üde lesz ezáltal megjelenésünk egészségessé és magabiztossá válik.

Mindez persze visszafelé is igaz, ha a rossz árnyalatokat viseljük, akkor arcunk fakó színű lesz, szemünk beteggé, élettelenné válik, így eltűnünk a szín mögött, amit viselünk.

 

Íme egy táblázat a színek tulajdonságai és az évszaktípusok közötti összefüggésről.

A színelmélet és az évszaktípusok összefüggése

 

A következő posztban hasznos információkat találsz majd arról, hogyan találd meg az elsődleges (Tavasz, Nyár, Ősz, Tél) évszaktípus palettádat.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Turi Ági, szín- és stílustanácsadó, blogger vagyok. Évek óta segítek a hozzám forduló nőknek megtalálni az évszaktípusukat, azokat a színeket, amelyek legjobban illenek hozzájuk és kiemelik természetes szépségüket. A színtanácsadásnak köszönhetően életre szóló élményt szerezhetek neked is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.